"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Thursday, February 6, 2014

Islam hanya warisan ?

Assalamualaikum
hye semua :)


ISLAM bukan hanya nama, islam adalah cara hidup.

"Agama islam mempunyai penganut yang paling ramai di dunia. Namun begitu, ramai dikalangan umat islam tidak memahami hakikat sebenar menjadi seorang penganut islam. Salah satu sebab mengapa perkara ini berlaku adalah kerana mereka dilahirkan oleh kedua ibu bapa yang Muslim dan menerima islam sebagai WARISAN." 
[Fathi Yakan]


##Kita dilahirkan menerima Islam sebagai pegangan hidup atau sekadar warisan ? :)
Muhasabah diri !

15 comments:

Farah Waheda Wahid said...

zaman sekarang ni ramai yang Islam hanya pada nama... sama2 kita muhasabah diri...

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Mek Onie said...

hai syira ;)

Ai Syah said...

sekarang byk nya islam hanya pada mykad . nauzubillah . semoga islam kita di hati dan terus tertegak dalam diri . Sekaligus m'bgn kan islam di mata dunia . in shaa Allah .=)

msredcheesecake said...

cuba sedaya upaya hidup cara Islam sepenuhnya...

Mohamad Khairil said...

Kalau islam disebabkan parents islam,mungkin kita tak dapat faham dgnsebenar.Tapi kalau kita islam sebab diri kita sendiri,itulah yang terbaik..

Nurina Izzati said...

bersyukur dilahirkan dalam islam.. bukan senang non-muslim nak kena mencari hidayah untuk mendekati islam

sYiRa LoKMaN said...

betul tu semua..islam indah kann..nikmat

Norhasniza Khalid said...

bersyukur kita dilahirkan dalam Islam..

sYiRa LoKMaN said...

HASNIZA : BETUL TU AKAK :) SYUKUR SGT

Azhafizah Md Nor said...

Alhamdulillah born to be ISLAM dan berusaha menjadi yang terbaik :)

amal said...

ISLAM BUKAN WARISAN :)

msredcheesecake said...

kita patut bersyukur dilahirkan dlm agama fitrah ni... skang ni tugas kita membuktikan rasa syukur tu... nice reminder dear..

Maria Firdz said...

Kbnykn mmg mcm tu..Islam pd kad pngenln shja.. Huhu

sYiRa LoKMaN said...

betul tu...mmg manusia tak sempurna kann..tp kita perlu berusaha terapkan nilai islam dlm diri

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah