"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Saturday, February 22, 2014

Resepi sotong masak sambal kacang.

Assalamualaikum
hye semua !


BAHAN-BAHANNYA :
350 gram sotong,
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar kacang tumbuk halus (Syira tumbuk tak berapa nak halus,hehe)
2 1/2 senduk cili kering *
belacan *
1 biji bawang besar *
Garam dan gula secukup rasa
*dikisar bersama.


CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskn minyak dalam kuali, tumis bahan yang dikisar, guna api sederhana dan kacau selalu.
  2. Tuang jus asam jawa. Kacau dan biar pekat sedikit. Masukkan kacang tanah. Gaul rata.
  3. Tambah sotong, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata dan masak sekejap. 

Siap ! Selamat mencuba ^_^ Syira share yang paling simple je kat blog ni, memasak tak susah :)
NAK SYIRA REVIEW BLOG ANDA ? [KLIK SINI]


7 comments:

Kisah Si Dairy said...

tak pernah lagi buat sambal kacang...resepi patut dicuba nie..thanks syira,.

blue station! said...

masa lapar sangat berguna.thanks kak! boleh cuba kat rumah ni.hehe

Eimma Esmail said...

boleh try resepi ni .. hihih.. tapi, busy la syira ;(

nabella said...

sedapnyaaaa .bw hereee ngee

Akif Imtiyaz said...

Hari ni akk nak masak sotong untuk makan mlm ...

Eimma Esmail said...

bestnya syira.. huhuh

Azhafizah Md Nor said...

first time dengar resepi ni syira :)

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah