"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Tuesday, February 11, 2014

Entry Khas Tingkatan 6.

Assalamualaikum
hye semua !

##entry khas tingkatan 6 :)
(ramai yang nak tanya pasal form 6 kan..so syira story sini ye)

... sebagai pelajar. Moga kejayaan milik kalian yang berusaha. Insyaallah

Syira harap entry ni dapat bantu pelajar form 6 and bakal pelajar form 6.

Sejak Syira cerita yang Syira ni pelajar form 6, ramai pula yang mengaku,
diowg pun form 6.
kenapa before ni senyap ? :)

Syira tahu ada yang memandang rendah terhadap pelajar tingkatan 6 :)
jangan malu...belajar juga, ilmu Allah :)

Ada yang tanya Syira, best ke form 6 ? cerita la pasal form 6, macam mana nak study..
hmm..oke..Syira tolong ye..

orang cakap susah..memang pun susah! Tapi kalau hati kuat untuk masuk form 6 teruskan..mana tau Allah bagi rezeki, kat mana2 pun sama :)
Bagi yang still tak sure nak masuk form 6, matrikulasi, diploma or mana2 institusi lain boleh klik link ni [KLIK] Syira pernah buat entry sebelum ni.

Form 6 oke je kalau rajin nak hantar kerja kursus lebih 3 kali untuk setiap subjek, buat nota and baca sebelum cikgu ajar, siapkan kerja2 lain.
Yuran tak mahal sangat.

Yang tak bestnya, 
sesiapa yang berada di form 6 ,
kowang akan lihat semakin hari semakin ramai nak meninggalkan form 6, walaupun dah sem 2 dan sem 3..
masih ada yang tak pasti betul ke nak teruskan.

Ada yang diri sendiri dah tak boleh nak belajar tapi 
still stay di form 6 sebab mak ayah suruh, ada :)
sian juga, tapi itu la kehidupan
"jalan cerita hidup masing2 tiada siapa tahu"
itu memang berlaku :)

Sebenarnya belajar mana pun susah.. ilmu ni REZEKI, kalau Allah nak bagi, Dia bagi :)
Kita je kena usaha.


Peringatan buat pelajar form 6 :

Pbs buat leklok,itu yang bantu markah akhir kowang, memang nampak senang and 
nampak markah pbs sikit je macam tak beri banyak kesan pun. Tapi bila dah dapat result nanti baru kowang sedar kesannya banyak SANGAT !
And kena faham bukan SEMUA dapat 4.00 utk pbs, kenapa ?
rasanya sendiri pun boleh faham :)
Memang la penat kena keluar cari jabatan ape la, temubual,soal selidik semua tapi nak berjaya kena la usaha kan.
Hantar kertas kerja lebih 3 kali pun still kena taip semula, Dah binding pun kena buka balik, biasala.
Tak ada kerja yang senang dikk.. :)

Sistem baru ni diperkenalkan bagi memudahkan kita di Universiti nanti, jangan merungut.
Belajar ni kat mana2 pun sama je, janji kena ikhlas :)
Kalau rasa nak study relax2, masuk tempat lain tapi..
tempat lain pun mesti nak result gempak kan ?? :D
sama je :)
 GOOD LUCK ! DOA :)


##Kelebihan tingkatan 6 ?? [KLIK SINI]


16 comments:

Farah Waheda Wahid said...

great piece of sharing... akak tak masuk tingkatan 6 terus further u jer...

Denaa Kiddo said...

Denaa rasa macam nak masuk form 6.. hihi ^^

Mohd Ghazali said...

Mekasih kak. adik dah semangat ni nak U . hehe.

BaNu Syah said...

ooo dh sistem baru ek form 6, pbs bagai..dulu cam takde jer hihi tpi happy jer masa masuk form 6 dulu, senior gitu hihihi

nabila biela said...

eh2..kita same...sy pom F6 gak dulu..baru boleh masuk U..hehe

amal said...

good sharingg syiraa! :)

betul, amal paham ramai orang pandang rendahh dekat budaak yang ambik STPM, amal pun ada experience 2 bulan ambik STPM, mmg hati kena tabaah. nak2 STPM dkeat sekolah yang first baru amek student STPM, budak2 tu pulak sek elit memang diorang pandang rendah kt kiterang , nak je cakapp adik oiii, SPM akak xd laa truk, atleast 5A ke ats tapi nk buad mcm mana Allah ada aturkan yang terbaik kannn :')

Mohamad Khairil said...

nice sharing :D

Syah Eida said...

akak pun form 6 dulu.. mmg best sangat masa di form 6.. jom baca entry akak http://syeedasaniey.blogspot.com/2011/10/perjalanan-yang-panjang-jugak_21.html

Zara Nurhaidah said...

btol tuu ! fakta : kbykn psoalkn ting6. masa zara ting6 dlu pun ramai2 yg cakp itu ini negatif xtntu pasal then.. semakin lama semakin kurg pelajar/kawan2 form6 sb xtahan/xfaham ngan apa yg dorg amik.. actually, form6 xsusa if btul2 nak timba ilmu.

Abak Lorong Cinta said...

In Shaa Allah....
^_____________^

Eimma Esmail said...

blaja kat mane2 pun same je syira. yg penting niat kita nak tambah ilmu ;)

Syahirah Ismail said...

nice entry. saya pun form6 jugak. sem 2. betul. yg x bestnya bila ramai yg kluar form6. mula2 je ramai. and congrats result sem 3. =D
insya-Allah dpt masuk u.

Kathy R'bain said...

Akak pn form6 juga.

sYiRa LoKMaN said...

alhamdulillah alhamdulillah..ramai pula mengaku form 6 ye :)
hehe..terima kasih..sekadar berkongsi pengalaman..moga bermanfaat :)

Akif Imtiyaz said...

Mana2 pon sama janji kita ada minat nak belajar ..

sYiRa LoKMaN said...

betul tu,kalau tak minat n tak rajin..blja mne pun tak berjaya

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah