"Semua penulis akan mati. Hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang akan dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti "
- Saidina Ali bin Abi Talib-


Wednesday, February 19, 2014

Resepi Creamy Butter Prawn.

Assalamualaikum
hye semua !


Bahan-bahan :

15 ekor udang saiz sederhana
2-3 biji cili padi
1 biji cili merah
1 cawan susu cair
2 sudu kecil susu pekat
2 ubi kentang
2 biji telur
50gram butter
Garam dan gula secukup rasa
5-7 helai daun kari *pilihan


Caranya :


  1. Cairkan mentega dalam kuali 
  2. Masukkan telur dan kacau laju.
  3. Kemudian masukkan udang serta ubi kentang yang dipotong dadu dan goreng sehingga kemerahan. angkat dan toskan
  4. Masukkan pula susu cair dan susu pekat. Kacau sebati sehingga agak pekat.
  5. Kemudian masukkan garam, gula, cili padi, cili merah dan udang yang digoreng bersama telur tadi. 
  6. Gaul rata dan tutup api.
  7. Kalo suka, boleh taburkan cheese.

Sebenarnya ni 1st time Syira buat and i really loveeeeeee it ! ^_^
Selalu orang buat butter prawn yang kering tu kan, ni creamy sikit..jom cuba !

22 comments:

Eellee Nana said...

wahhhhh..sedapnya syira
boleh try lepas ni
yummmyyy^^

CikLily Putih said...

cam sedap je...

puteri airyn said...

Wah macam senang je.. :)

Mar Mansor said...

nampak sedap..apa rasa nye ek..ish..terliur tengok udang besar2

munirah rahman said...

macam sedap je. boleh cuba ni. hihi

Fara Athira said...

Lapar terus tengok . Huhu .

no more love u in my life said...

tadi baru makan butter prawn jugak...tp mak yg buat...hihih...jom join hana ada kan segmen

Hadirah Syakirah said...

Wow bestnya resepi ni. Dira nak try jugak lunch esok :)btw jemput blogwalking dira ya http://hadirasoul.blogspot.com

Nora Karim said...

nampak berkuah yea... cam sedap je...

Zara Nurhaidah said...

feverate zara !!! nyummy !

Nieda ramly said...

pandainya memasak

Nieda ramly said...

pandainya memasak

Syaza Raihanah said...

Yummy! Rasa lapar pula :D

Farid Laham said...

wah menyelerakan nmpk

Yumida Huda said...

aaaaaaaa nampak sedap la syira. pernah buat dulu. klo ada udang time ni nak gak buat resepi ni.

QasehnyaRania said...

blom pernah try versi ni lagi.thanks sharing

Wafi Remli said...

Udang tu...

Puan Jiha said...

wow tak pernah cuba resipi ni...boleh cuba ni...thanks

shahdiana said...

nampak sangat menyelerakan....boleh try ni...

Abak Lorong Cinta said...

Sngat mnyelerakan..wah2.... nak cuba la

Azhafizah Md Nor said...

nyummylicious..udang memang sedap!

Akif Imtiyaz said...

Kecur air liur akak ..
Sedapnyerr Syira oiiii ..
Nak Sikit nak sikit

DISCLAIMER

Ini merupakan blog peribadi.

Segala ilmu,info,tips,gambar atau apa sahaja dalam blog ini adalah hak milik peribadi, dari pemerhatian dan sumber yang boleh dipercayai.
Tiada yang diambil dari sumber lain melainkan yang telah dikreditkan/dibacklinkkan/dinyatakan sumber asal dibawah setiap artikel bagi menghormati penulis/pemilik artikel asal.

Pemilik tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah dengan info yang anda kongsi di mana mana laman sosial.
Pendapat pemilik mungkin berubah mengikut nilai ilmu.
Mohon bertanya dahulu sebelum membuat sebarang spekulasi atau penyebaran maklumat. :)

Mohon tegur jika salah.
Terima kasih. :)

Official Blog Syira Lokman Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah